Interview met het 54e bestuur: Data & Growth Coordinator

Paspoort
  • Naam: Marieke van Rossem
  • Leeftijd: 23
  • Positie binnen het bestuur: Data & Growth Coordinator
  • Studie: MSc Marketing Management & BSc International Communication & Media
  • Favoriete drankje: Tripel Karmeliet
Wat kun je verwachten van een bestuursjaar?

Waarom heb je deze positie binnen het bestuur gekozen?

Tijdens mijn master Marketing Management was ik op zoek naar meer verdieping richting de analytische kant van marketing. Na een full-time marketing stage kwam ik erachter dat data visualisatie en analyse me erg goed lagen en ik me hierin verder wil ontwikkelen. Binnen de Data & Growth Coordinator functie kan dat erg goed, omdat je toegang hebt tot Google Analytics, Data Studio en andere data van de vereniging. Hoewel keuzevakken je vaak verbreding/verdieping kunnen geven in een bepaald onderwerp, was voor mij de praktische kant van een bestuursjaar juist een groot pluspunt. Zo kun je je op persoonlijk en professioneel vlak ontzettend ontwikkelen in een jaar!

Wat me verder aansprak aan de Data & Growth Coordinator positie was de diversiteit aan taken. Zo ben je niet alleen verantwoordelijk voor de website en haar statistieken, maar begeleid je ook twee commissies, sta je aan het hoofd van het Bachelor Consultancy Project, en organiseer je de jaarlijkse Erasmus Thesis Awards. Omdat de positie nu pas 2 jaar bestaat is er veel ruimte voor eigen inbreng en dat maakt het voor mij een leuke en zelfstandige positie!

Wat kunnen geïnteresseerden verwachten van een bestuursjaar binnen MAEUR?

Een hoop lol, persoonlijke ontwikkeling, nieuwe vrienden, een uitgebreid netwerk, 6 beste maatjes, uitdaging, borrels, weekendjes weg, strategisch denken, evenementen, en een hoop blauwe MAEUR drankjes!

Goed om te weten is dat de Data & Growth Coordinator functie echt niet alleen gericht is op data, statistieken, en moeilijk te interpreteren grafiekjes. Binnen de positie is er veel ruimte om mee te denken over de strategie en groei van de vereniging, en kun je daar veel eigen invulling aan geven.

Wat heeft deze functie je op professioneel vlak gebracht?

Zoals ik al zei wil ik me graag verder ontwikkelen in data analyse en visualisatie. Tijdens mijn bestuursjaar heb ik mijn Google Analytics certificate behaald, wat een mooie stap in de goede richting is. Verder raak je gewend aan communiceren en jezelf presenteren op professioneel niveau, bijvoorbeeld wanneer je contact hebt met bedrijven of andere derde partijen. Door het leiden van commissies en het Bachelor Consultancy Project ontwikkel je (nieuwe) management en leiderschap skills.

En op persoonlijk vlak?

Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd het afgelopen jaar. We hebben regelmatig met het bestuur tip/top sessies gehad waarin we elkaar persoonlijke en professionele tips en tops meegeven. Hierdoor leer je hoe anderen naar je kijken en waar je jezelf nog verder kunt ontwikkelen. Ook hebben we een externe bestuurs workshop gedaan waarin we een dag lang met elkaar gingen sparren over onze kwaliteiten en ontwikkelpunten. Hierin konden we elkaar classificeren in verschillende types, en hieruit kwam dat ik een “strategist” ben. Erg leuk om te horen, aangezien ik altijd graag meedenk aan de lange termijn strategie van MAEUR!

Ook heb je tijdens een bestuursjaar natuurlijk een aantal verantwoordelijkheden. Tijdens het jaar leer je hiermee om te gaan en hoe je reageert in bepaalde situaties. Dit zijn allemaal dingen die je mee kunt nemen voor de toekomst wanneer je de werkvloer opgaat.

Dagelijkse taken

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw functie eruit?

Een dag van de Data & Growth Coordinator is nooit hetzelfde, dus dat is lastig te beschrijven! Over het algemeen heb ik bijna elke week wel een aantal meetings. Dit kan zijn met een bedrijf van het Bachelor Consultancy Project, met de chair(wo)man van de Data Science & Marketing Analytics commissie, met mijn bestuur - de bestuursvergadering -, met een potentiële nominee van de Erasmus Thesis Awards, of met de growth hackers. Samen met de growth hackers zoeken we naar nieuwe ideeën om de vereniging te laten groeien. Verder check ik regelmatig of de website nog up-to-date is en of er nog kansen liggen om de vereniging meer (online) exposure te geven. Kleine to-do’tjes zoals een script schrijven voor de bestuursvideo of het organiseren van een bestuursuitje neem daarnaast ook graag op me!

Welke taken vind je het leukst?

Ik kan de hele dag met de website bezig zijn. Uitproberen wat werkt en hoe je het het beste kan optimaliseren, bijvoorbeeld voor gebruiksvriendelijkheid, is iets wat ik erg leuk vind om te doen. Verder denk ik ook graag mee over de lange termijn strategie van MAEUR. Zo verplaats ik me graag in de student en wat zijn/haar behoeftes zijn tijdens een studie. Dan kijken we hoe we MAEUR daarop een aanvulling kunnen laten zijn.

Daarnaast mogen alle sociale activiteiten natuurlijk niet ontbreken. Maandelijks organiseren we de MAEUR Drinks en Member’s Nights, gaan we weekendjes weg en drinken we regelmatig graag een biertje in de Smitse. Dit is voor mij wat een bestuursjaar zo waardevol maakt: work hard, play hard!

Uitdagingen & successen

Wat zijn positie-gerelateerde uitdagingen die je dit jaar bent overkomen - of juist niet?

Ik ben het afgelopen jaar een stuk zelfverzekerder geworden in waar ik toe in staat ben. Tijdens mijn bestuursjaar kreeg ik vaak feedback van derden dat mijn communicatie en planning erg sterk is, wat een boost voor mijn zelfvertrouwen was.

Op welke prestatie(s) van afgelopen jaar ben je het meest trots?

Ik ben het meest trots op het organiseren en presenteren van de Erasmus Thesis Awards: Impactful Data Analytics. Dit is een jaarlijkse award ceremonie voor top-graduates van de EUR, die hun scriptie komen presenteren voor een jury van data-experts. Ik ben nauw betrokken geweest bij de organisatie van het event en we hebben er een aantal maanden intensief naartoe gewerkt. Op de dag zelf mocht ik samen met een collega het event presenteren, voor een zaal van 60 man! Dat is toch wel iets om trots op te zijn.

Wat is je meest memorabele moment van afgelopen jaar?

Ik denk het wisselweekend samen met het oude bestuur. In mei gingen we met ons kersverse 54e bestuur een weekend lang allerlei opdrachten uitvoeren door heel Nederland, bedacht door het oude (53e) bestuur. Tijdens dit weekend leer je je nieuwe bestuur super goed kennen en groei je ontzettend naar elkaar toe.

Wat vind je over het algemeen het leukst aan een bestuursjaar?

Het blij maken van andere studenten. Ik haal er ontzettend veel voldoening uit als studenten een evenement of uitje heel erg leuk vonden. Daar doe je het uiteindelijk voor!

Advies

Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt een bestuursjaar bij MAEUR te doen?

Ga ervoor! Hoewel het misschien een stap buiten je comfort zone kan zijn, is het een ervaring waarin je jezelf ontzettend kan ontwikkelen en kan inzetten voor anderen. Een bestuursjaar is echt een unieke ervaring waar je de rest van je leven profijt van zult hebben en ontzettend veel leuke dingen meemaakt!

Welk advies zou je je opvolger willen geven?

Twijfel niet en ga ervoor!