Interview met het 54e bestuur: External Relations Coordinator

Paspoort

  • Naam: Robbert-Jan Meeles

  • Leeftijd: 23

  • Positie binnen het bestuur: External Relations Coordinator

  • Studie: MSc Marketing Management en BSc Business Administration

  • Favoriete drankje: Bier

Wat kun je verwachten van een bestuursjaar?

Waarom heb je deze positie binnen het bestuur gekozen?

Voor mij was het een mix van eigen ervaringen en nieuwe uitdagingen. In het verleden heb ik al eens eerder werk verricht op het gebied van sales, namelijk binnen mijn eigen bedrijfje. Deze ervaring wilde ik op grotere schaal gaan toepassen, waarnaast ik wist dat er nog genoeg te leren viel. 

Daarnaast bouw je als external een gigantisch netwerk op en ben je de eindverantwoordelijke voor externe bedrijven en acquisitie. Je leert veel nieuwe mensen kennen, werkzaam in marketing en data. In contact komen met deze personen, in combinatie met de verantwoordelijkheid voor de vereniging naar externe partijen toe, trok mij ook erg aan.

Wat kunnen geïnteresseerden verwachten van een bestuursjaar binnen MAEUR?

Een explosieve groei van je netwerk, veel leermomenten van zowel je soft- als hard skills, maar bovenal: super veel plezier! Naast alle taken welke je op professioneel vlak uitvoert ben je daarnaast ook veel bezig op sociaal vlak en heb je samen met je bestuur, de rest van MAEUR en zelfs daarbuiten veel leuke activiteiten. De combinatie van professionele evenementen en sociale bijeenkomsten maakt het een mooi gevuld jaar.

Wat heeft deze functie je op professioneel vlak gebracht?

Zoals ik al zei had ik deels al ervaring in sales, maar kwam ik er al snel achter dat er nog veel te leren viel. Een eerste leerpunt is dan ook de verkoop van pakketten op maat aan bedrijven.

Daarnaast heb ik een netwerk opgebouwd waar ik voor de lange termijn veel aan zal hebben. De connecties met zowel bedrijven als hun werknemers zal ik behouden en onderhouden in de toekomst van mijn carrière.

Besturen doe je niet alleen. Samenwerken was een erg belangrijke factor in het bestuursjaar. Weten met wie en wanneer je zaken bespreekt en besluiten neemt waren onderdelen die vaker terugkwamen, zowel met het bestuur als met de commissie externals.

En op persoonlijk vlak?

Het zijn van de eindverantwoordelijke bij bepaalde besluiten. Samen met de rest van het bestuur moesten we belangrijke beslissingen nemen, waar ik als bestuurder dan de verantwoordelijke van was. Hierin afwegingen maken was erg leerzaam.

Daarnaast bepaalde keuzes maken, omdat het anders niet gebeurt. Nee zeggen op momenten dat dit beter is, ook al lijkt dat in eerste instantie niet het geval. Hierbij moet timing en de redenering erachter kloppen. Dit is iets waar ik zeker in gegroeid ben.

Dagelijkse taken

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw functie eruit?

Ik begin de dag met het openen van mijn mail en beantwoorden van de nieuwe updates. Hierdoor weet ik direct waar ik de dag zelf meer tijd aan kwijt zal zijn. Indien er namelijk iets met prioriteit binnen is gekomen kan ik daar rekening mee houden.

Daarnaast heb ik elke middag een aantal meetings met, of bij, bedrijven en commissie externals. De combinatie hiervan is belangrijk, om zowel bedrijven als de externals nieuwe inzichten te kunnen geven. De voorbereiding van deze meetings doe ik tussen de mails en calls in, waar ik ook voldoende tijd voor moet schedulen.

Welke taken vind je het leukst?

Het sociale aspect, dus nieuwe bedrijven/mensen leren kennen en met deze ondernemingen kijken naar de beste fit voor hun doelen. Vooral de bezoekjes aan bedrijven om hen in persoon te ontmoeten zijn erg leuk. Hierbij neem ik ook meteen in acht wat voor MAEUR het beste werkt, en wat bijvoorbeeld de commissie externals willen, zodat het voor beide partijen het maximale oplevert. Wanneer dit lukt geeft het een extra kick.

Uitdagingen & successen

Wat zijn positie-gerelateerde uitdagingen die je dit jaar bent overkomen - of juist niet?

Plannen is cruciaal, omdat je met veel verschillende partijen samenwerkt, zowel intern als extern. Bedrijven moeten op tijd weten waar ze aan toe zijn, maar daarnaast moet er ook gecommuniceerd worden met onder andere de rest van het bestuur en de commissie externals. Door op de juiste momenten in te gaan op verzoeken kan je er voor MAEUR een slaatje uit slaan. Dit vergt dus tijd en besluitvorming, wat een leerzame uitdaging was. Efficiënt te werk gaan en niet te veel tijd verliezen met afwachten van besluiten.

Op welke prestatie(s) van afgelopen jaar ben je het meest trots?

Het behoud van een post-covid strategie, waarin ik mij heb vastgehouden aan lange termijn besluiten. Dit omvat de relaties met warme contacten en het vormgeven van bepaalde evenementen en trainingen, maar ook fysieke elementen zoals een nieuw CRM systeem. Ik verwacht dat MAEUR met al deze factoren voor de komende jaren nog meer kan groeien.

Wat is je meest memorabele moment van afgelopen jaar?

De Commercial Break was een unieke ervaring, waar ik aan het begin van het academisch jaar verantwoordelijk was voor de acquisitie van dit evenement. Dit bevatte het zoeken en vinden van vier bedrijven en deze begeleiden in het gehele proces van dit event. Het van scratch af aan een heel evenement opbouwen met het bestuur, en dit dan laten slagen, was een unieke ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Wat vind je over het algemeen het leukst aan een bestuursjaar?

Het samenwerken met ambitieuze studenten die dezelfde interesses delen als jij. Dit heeft mij super veel geleerd en gebracht, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. In zo’n korte tijd zoveel leren, en zulke hechte vriendschappen opbouwen, ben ik de vereniging heel dankbaar voor.

Advies

Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt een bestuursjaar bij MAEUR te doen?

Ik heb dit in eerste instantie ook goed overwogen. Achteraf ben ik heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om deze uitdaging aan te gaan. Het is een stap om, tijdens of na je studie, extra ervaringen op te doen. Dit is dé manier om je te oriënteren op werkvlak. 

Kortom: niet twijfelen, gewoon doen!

Welk advies zou je je opvolger willen geven?

Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken, voor de vereniging maar ook voor jezelf. Een jaar vliegt zo voorbij, dus met een duidelijk plan is het makkelijker doelen te behalen. Vergeet daarnaast ook niet te genieten, want voor je het weet is het jaar om!