Interview met het 54e bestuur: Treasurer

Paspoort

  • Naam: Iris Wiggerts
  • Leeftijd: 22
  • Positie binnen het bestuur: Treasurer
  • Studie: MSc Data Science & Marketing Analytics en BSc Economics
  • Favoriete drankje: Pornstar Martini

Wat kun je verwachten van een bestuursjaar?

Waarom heb je deze positie binnen het bestuur gekozen?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in data en ik ben erg analytisch ingesteld. Daarnaast leek de positie als Treasurer me een uitgelezen kans om meer te leren over de financiële kant van organisaties. Bij elke beslissing zijn financiën betrokken, daarom ben je als Treasurer ook erg op de hoogte van alles wat gebeurt en zijn je taken erg divers. Wat me ook leuk leek aan deze positie is dat je naast financiële kennis ook softskills opdoet door het begeleiden van commissies en projecten.

Wat kunnen geïnteresseerden verwachten van een bestuursjaar binnen MAEUR?

Het is een unieke ervaring, waar je geen spijt van zult krijgen! Het ontwikkelt je strategisch denken, stelt je bloot aan moeilijke en uitdagende situaties en stelt je in staat om persoonlijk te groeien. Naast al het harde werk zul je ook veel nieuwe vrienden maken en legendarische tijden samen beleven.

Wat heeft deze functie je op professioneel vlak gebracht?

Op professioneel gebied netwerk je veel met bedrijven waardoor je erachter komt wat voor soort bedrijven echt bij jou passen en waar je later zelf zou willen werken. Daarnaast heb ik veel financiële kennis opgedaan, onder andere hoe je een jaarlijks budget opstelt en hoe boekhouding werkt. Verder heb ik veel geleerd over wat er allemaal bij een organisatie komt kijken wat betreft statuten, belastingaangifte doen en algemene regels waar een organisatie zich aan moet houden. Tot slot heb ik veel geleerd van samenwerken met verschillende soorten mensen en het begeleiden van commissies en projecten.

En op persoonlijk vlak?

Op persoonlijk vlak ben ik er beter achter gekomen wat voor een soort rol ik aanneem in een team, wat heeft geleid tot betere en efficiëntere samenwerkingen. Aangezien je tijdens een bestuursjaar heel nauw samenwerkt in een kleine groep leer je elkaar goed aan te voelen, feedback te geven en te ontvangen. Dit is ook heel waardevol bij en begeleiden van commissies en natuurlijk later op de werkvloer. Daarnaast komt er bij een bestuursjaar natuurlijk ook heel veel gezelligheid kijken, van de maandelijkse borrels tot het Active Members Weekend! Het is heel leuk om veel verschillende soorten mensen te leren kennen en samen het hele jaar op te trekken.

Dagelijkse taken

Hoe ziet een gemiddelde dag in jouw functie eruit?

Ik begin mijn dag gewoonlijk met het checken van alle openstaande mails die ik heb. Meestal maak ik een to-do van die dag waar ik budget meetings met commissieleden in op neem en taken zoals boekhouding, het betalen van facturen en het ondertekenen van contracten. Daarnaast heb ik veel meetings binnen mijn bestuur over o.a. strategie en het International Consultancy Project waar ik mede verantwoordelijk voor ben.

Welke taken vind je het leukst?

Het leukste vind ik om commissies te begeleiden in de financiële keuzes die zij moeten maken voor hun evenementen. Het is erg leuk om te zien hoe zij groeien in hun functies en hoe hun plannen voor de evenementen worden vertaald in financiële uitgaven, en het evenement zo langzaam tot leven komt. Daarnaast vind ik het erg leuk om met mijn bestuursleden strategische zaken te bespreken voor de toekomst van MAEUR. We proberen zo veel mogelijk feedback te implementeren zodat al onze evenementen relevant en interessant blijven!

Uitdagingen & successen

Wat zijn positie-gerelateerde uitdagingen die je dit jaar bent overkomen - of juist niet?

Als Treasurer communiceer jij naar je bestuur en naar alle commissieleden wat de strategische visie van de vereniging is. Je moet erg duidelijk zijn in je verwachtingen naar commissieleden toe, waarin je de financiële mogelijkheden en vereisten bespreekt. Daarnaast hebben veel commissieleden nog geen ervaring met budgetteren en andere financiële taken, waarin je ze veel zult moeten begeleiden. Dit leer je gedurende het jaar zeker!

Op welke prestatie(s) van afgelopen jaar ben je het meest trots?

Het meest trots ben ik op de persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt het afgelopen jaar. Ik heb veel geleerd over het maken van keuzes in onzekere tijden en het doorhakken van knopen. Daarnaast heb ik geleerd gestructureerder te werk te gaan en me meer bewust te zijn van op welke punten ik mezelf kan verbeteren, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.

Wat is je meest memorabele moment van afgelopen jaar?

Het is moeilijk om één moment te noemen, maar ik heb heel erg genoten van de Eurekaweek en de kick-offs. Het was erg leuk om te zien dat mensen die ik had aangesproken tijdens de Eurekaweek later active members werden. Daarnaast was het één van de eerste dingen die we samen deden als bestuur en zijn we hierdoor ook veel hechter geworden. De Commercial Break was ook erg memorabel; ons eerste evenement met zo’n groot publiek in Pathé is iets wat ik nooit zal vergeten. Van tevoren hadden we heel hard gewerkt om dit evenement neer te zetten en wanneer het evenement zich daadwerkelijk afspeelt en je zien mensen genieten is het al de moeite zeker waard!

Wat vind je over het algemeen het leukst aan een bestuursjaar?

Het leukste aan een bestuursjaar vond ik de combinatie tussen alle sociale activiteiten en het professionele werk. Enerzijds werk je daadwerkelijk aan de top van een bedrijf en krijg je de kans om jezelf professioneel te ontwikkelen in een leidinggevende rol. Terwijl aan de andere kant een bestuursjaar gepaard gaat met veel sociale activiteiten en memorabele momenten

Advies

Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt een bestuursjaar bij MAEUR te doen?

Zeker doen!! Een bestuursjaar bij MAEUR is echt een unieke ervaring om aan het hoofd van een organisatie te staan en te leren wat daar allemaal bij komt kijken. Je krijgt veel verantwoordelijkheden

Welk advies zou je je opvolger willen geven?

Allereerst: vergeet niet te genieten!! Je gaat zo veel ervaren dat de tijd voorbij vliegt, dus soms moet je even stilstaan bij alles wat je mee hebt gemaakt en ervan genieten! Daarnaast is het als Treasurer belangrijk om een overzicht te houden en je goed voor te bereiden op al je verschillende taken ;).